Selecteer een pagina

De nieuwe veldweg is klaar!

De nieuwe veldweg tussen de Oude Akerweg en de Achtbunderweg ligt er sinds het voorjaar. Het wachten was op een bos-achtige aanplant naast twee regenwaterbuffers, een heg langs het veld, een paadje en twee bankjes. En inmiddels is alles compleet. Op Nationale Boomfeestdag kwamen de kinderen en (hulp)ouders van groep 5/6 van basisschool St. Theresia te voet naar de nieuwe veldweg. Daar stonden de hulptroepen klaar: de mensen van Openbare Werken en de organisatie. Die bestond uit leden van Ransdaal Voor Elkaar en een aantal gedreven vrijwilligers uit het dorp.

En wat heeft iedereen hard gewerkt! In anderhalf uur tijd zaten 33 bomen en 70 struiken in de grond. Het zijn allemaal planten die over een paar jaar eetbare vruchten en noten dragen. Inmiddels is er ook een paadje aangelegd door het toekomstige smulbosje en zijn ook twee banken aangekomen. Die worden begin december geplaatst. En de kinderen hebben zelfs al een naam bedacht: Smulleveldweg. Hopelijk prijkt die naam binnenkort op een bordje.

Omdat alles al was geplant had wethouder Verbraak, die de officiële opening op zaterdag na de Boomfeestdag zou verrichten, niet veel publiek. Dat was wel jammer maar het was koud en nat en dus was het fijn dat alle bomen en struiken al in de grond zaten. De wethouder prees de inzet van de mensen uit Ransdaal die dit soort langlopende projecten toch maar voor elkaar krijgen. De aanleg van deze veldweg vraagt om een vervolg, vindt ook de wethouder. Meer bomen en struiken in het Ransdalerveld bevorderen de biodiversiteit, bieden betere bescherming tegen wateroverlast in het dorp en meer wandelpaden maken Ransdaal nog aantrekkelijker.

De veldweg is een initiatief van Ransdaal Voor Elkaar en werd in samenwerking met gemeente Voerendaal gerealiseerd met geld van Parkstad Limburg.