Selecteer een pagina

Ransdaal zoekt aansluiting bij IBA-project Land van Kalk

Ransdaal deel van het Land van Kalk?

Land van Kalk is de naam voor het landschap tussen Simpelveld, Voerendaal, Ubachsberg en Ransdaal. Een landschap met als ondergrond kalk.

Dit gebied heeft grote kwaliteiten: het unieke natuurgebied Kunderberg, de uitgestrekte plateaus met adembenemende vergezichten, de kalkovens en de monumentale gebouwen van Kunrader steen. 

De kerk van Ransdaal is wat dat betreft het noemen waard, een ontwerp van Peutz, zelf gehouwen steen uit het gebied en zelf gebouwd door dorpsbewoners in de jaren 30 van de vorige eeuw. Verfraaid in de jaren 90 met ramen van de wereldberoemde kunstenaar Jan Dibbets. Het Land van Kalk heeft ook veel mooie streekproducten zoals fruit en wijn, die van bijzondere kwaliteit zijn vanwege de kalkbodem.

Verschillende ondernemers uit het Land van Kalk hebben zich verenigd in een coöperatie om dit gebied te transformeren tot een duurzame locatie voor stil toerisme, bezinning en inspiratie. 

Het Land van Kalk is een IBA project. Door IBA wordt de vormgeving, promotie en economische en ontwikkeling in het gebied opgepakt samen met de gemeenten Voerendaal en Simpelveld en samen met de coöperatie Land van Kalk. 

De coöperatie Ransdaal voor Elkaar heeft sinds kort aansluiting gevonden bij het Land van Kalk. Want Ransdaal heeft veel toeristische overnachtingsmogelijkheden. Het station in Ransdaal kan als poort voor het Land van Kalk dienen met een infopunt en Ransdaal heeft met de kerk een monument van Kunrader steen met een goed verhaal. Momenteel werken twee coöperatie-leden het verhaal van de kerk verder uit. Misschien dat er dan straks ook een kerk-route komt: van de delfplaats van de steen via Gillishöf naar onze kerk!